Monday, 14 January 2008

iPhone

Vandaag heb ik 'm eindelijk werkend in handen gehad: een echte iPhone. Ik kan maar één ding zeggen: wat een supergeil apparaat. Ik wil er ook één!

Een collega heeft er één gekocht in Pakistan voor het luttele bedrag van € 400. Dat is toch echt een stuk voordeliger dan hier. Ik heb me, als Apple-fan èn gadget-freak, uiteraard even verdiept in de mogelijkheden voor een Hollander als ik om aan een iPhone te geraken en er zijn ruwweg twee mogelijkheden:
  1. Men kope een buitenlandse iPhone (bijvoorbeeld via Marktplaats) om (volgens Apple illegaal) te hacken.
  2. Men kope een unlocked iPhone in Frankrijk.
Optie 1: Hacken
De laatste versies van de iPhone bevatten een nieuwe 'bootloader' welke softwarematig (nog) niet te kraken blijkt. Dus tenzij je een iPhone kunt krijgen met een oudere bootloader (versie 4.x is te nieuw), moet je naast de iPhone zelf een apparaatje kopen dat je om je SIM-kaart heendoet en waardoor de iPhone 'denkt' dat 'ie met een AT&T SIM-kaart werkt (bijvoorbeeld TurboSIM, StealthSIM). Let wel: niet alle SIM kaarten schijnen te werken met deze apparaatjes, en het al dan niet functioneren is ook afhankelijk van de versie van je iPhone firmware.

Prijzen:
  • iPhone: Prijzen beneden de € 400 zijn geheid scams. Je betaalt op Marktplaats momenteel ongeveer € 450 - € 550 voor een nieuwe iPhone.
  • SIM-apparaatje: ongeveer € 100 - € 150.
Sommige mensen/bedrijfjes bieden een combinatie van beide produkten aan.

Nadat je de spullen in huis hebt, moet je in twee stappen je iPhone hacken. Ten eerste moet je de iPhone 'jailbreaken' wat zoveel wil zeggen als dat je de iPhone geschikt maakt om er zelf software op de plaatsen. Dit is nog niet het kraken van de SIMlock. Dat is namelijk de tweede stap. Deze is echter niet mogelijk met een nieuwe bootloader, dus enter SIM-apparaatje. De jailbreak is zowieso noodzakelijk om de iPhone goed werkend te krijgen in Nederland omdat additionele software nodig is (iWorld) om Nederlandse nummers te herkennen, te kunnen SMS-en en gebeld te kunnen worden. Op het internet zijn plenty handleidingen te vinden om beide stappen uit te voeren.

Optie 2: Frankrijk
Frankrijk is momenteel het enige land waar de iPhone SIMlock vrij te krijgen is. In Duitsland is dat tijdelijk ook even het geval geweest (tegen een veel hogere prijs overigens), maar dat is weer voorbij. Frankrijk is dus tot dusver de enige manier om legaal een volledig werkende iPhone in handen te krijgen in Nederland.

Prijs: € 649 voor een iPhone zonder abonnement + € 100 voor het unlocken.

De procedure is enigzins omslachtig omdat de unlock door Apple via de activering van de iPhone via iTunes uitgevoerd wordt. Het kopen van de unlock optie houdt derhalve niets meer in dan dat de medewerker van de Orange shop het IMEI nummer van je iPhone doorgeeft aan Apple zodat dit nummer in de centrale database van Apple terechtkomt. E.e.a. kan zomaar enkele weken duren (afgaand op berichten uit diverse fora op internet). Vervolgens moet je nog steeds de iPhone jailbreaken om de additionele software te installeren. Door een bug in de huidige firmware is het namelijk nog niet mogelijk gebeld te worden en te SMS-en zonder de eerder genoemde iWorld software.

Conclusie
Ik wacht toch nog maar even. Apple maakt het ons wel erg moeilijk een iPhone aan te schaffen. Daarnaast vind ik persoonlijk de 8GB geheugen nogal krap voor een iPod. En ik wil mijn huidige Windows Mobile telefoon liefst volledig vervangen, d.w.z. inclusief TomTom navigatie. Wellicht dat Steve vandaag bekend maakt dat dit spoedig mogelijk wordt met het introduceren van een iPhone SDK. Maar dan nog... minimaal € 550 en maximaal € 750 voor een nieuwe telefoon/PDA/navigatie is wel erg veel. Ik heb dus ook nog altijd als alternatief de nieuwe HTC Touch Cruise in de peiling...

Update 18-1-2008
Met de firmware update naar 1.1.3 is hacken voorlopig even helemaal onmogelijk geworden(ook met SIM extenders). Een upgrade naar 1.1.3. disabled beide hacks (zowel de SIM unlock als de jailbreak). Dus heb je een werkende gehackte iPhone, NIET UPGRADEN naar 1.1.3!

Franse officieel unlockte iPhones kunnen wel veilig upgraden naar 1.1.3. Een eventuele jailbreak is daarna wel ongedaan gemaakt en zelf geïnstalleerde software werkt dan ook niet langer.