Monday, 3 March 2008

Vista goedkoper, maar nog steeds veel duurder dan Leopard

Microsoft heeft afgelopen week bekend gemaakt dat ze de adviesprijzen van Windows Vista wereldwijd drastisch verlaagt. In Nederland betekent dit dat Vista Ultimate, de meest complete versie die ik als nerd uiteindelijk toch wil hebben, van € 549 naar € 309 wordt afgeprijsd. De drie andere versies van Vista zijn ook allemaal goedkoper geworden.

Nee hoor, dit is niet wat u denkt. Microsoft is heus niet in paniek vanwege de opmars van Mac OS X (en Linux) op de desktop. De verkoop van Vista valt ook echt niet tegen. De prijsverlaging is ook heus niet wereldschokkend ('slechts' 44% voor Ultimate).

Misschien dat Microsoft zich eindelijk begint te realiseren dat software redelijk geprijsd moet zijn. € 549 voor een operating system is simpelweg belachelijk. Laten we dan nog maar zwijgen over de prijzen van Microsoft Office. Het is niet zo heel verwonderlijk dat menigeen overstapt op betaalbare alternatieven, of gebruik maakt van illegale versies. De miljoenen die Microsoft besteed aan ingewikkelde activeringstechnieken en het bestrijden van software piracy, kan ze beter besteden aan het betaalbaar maken van haar software... Ik ben ervan overtuigd dat veel minder mensen een illegale versie van Windows zouden gebruiken wanneer de prijs ervan redelijk zou zijn.

Ik ben een Apple fan. Ik vergelijk Microsoft's OS dus even met het nieuwste OS van Apple, Leopard (dat overigens ook de nodige kinderziektes kende, jawel ik kan ook best kritisch zijn naar Apple). Leopard kost € 129. U leest het goed, € 129. Er is ook maar één versie van Leopard. Lekker overzichtelijk. En het wordt nog beter. U kunt, voor uw familie, voor € 199 een 5-pack aanschaffen van Leopard. € 199 voor 5 licenties van een OS dat in alle opzichten superieur is aan welke versie van Windows dan ook. Zelfs de meest eenvoudige versie van Vista (waarin allerlei leuke goodies ontbreken) kost na de afgekondigde prijsverlaging nog altijd € 189, voor één enkele licentie.

OK, ik weet het, het gaat om adviesprijzen en prijzen voor het 'los' aanschaffen van Vista De soep wordt niet zo heet gegeten als 'ie wordt opgediend want de meeste mensen kopen Vista als OEM-versie tegelijk met hun nieuwe PC. De prijzen liggen in dat geval, of in het geval van losse upgrades een stuk lager. Maar een upgrade van Windows Vista kost na de prijsverlaging nog altijd € 289.

Ik kan iedereen maar één ding aanraden: schakel over op Leopard. De hardware van Apple mag dan een stukje prijziger zijn dan een gemiddelde Windows PC. Je krijgt er vervolgens wel een veel goedkoper, beter en stabieler operating system bij. Een een PC die het 'gewoon doet'.

By the way: Apple levert ook een alleraardigst 'Office' pakket: iWork. Kosten: € 79. Het family-pack is ook hiervan weer beschikbaar: € 89. Voor dat geld doe ik geen moeite meer om een illegale versie te pakken te krijgen. Vandaar waarschijnlijk dat Apple software ook geen ingewikkelde activeringsprocedure kent.

No comments: